Porady kulinarne i nie tylko.


retro-1254131_960_720

  • Soku pomidorowego nie przechowujemy w metalowym naczyniu. Witamina A rozpada się pod wpływem światła. Dlatego przelewa się do butelek i odstawia w ciemne miejsce.
  • Aby skórka pieczonej kury, kaczki czy gęsi była rumiana i chrupiąca, jeżeli przed końcem pieczenia posmarujemy śmietaną.
  • Bulion gotowany na zamrożonym mięsie będzie klarowny o pięknym, apetycznym wyglądzie, jeżeli dodamy umyte skorupki z dwóch jajek (później przecedzamy).
  • Nie wyjmujemy od razu mięsa z rosołu. Pozwólmy mu w nim ostygnąć, wtedy będzie bardziej soczyste.
  • Do każdej mieszaniny z sera, mąki i jajek dodajemy odrobinę oleju. Ciasto będzie smaczniejsze.
  • Aby pozbyć się zapachu z lodówki wkładamy do niej plasterek cebuli.
  • Mięso będzie kruche, miękkie i soczyste, jeżeli do gotowania dodamy skórkę od banana.
  • Do mięsnego farszu dobrze jest dodać cukier (1 łyżka na kilogram mięsa). Kotlety będą o wiele smaczniejsze i soczystsze.
  •  Do naczynia, w którym będziemy dusić mięso, dobrze jest dodać parę gałązek wiśni. Mięso będzie wówczas bardziej aromatyczne.
  • Jeżeli dodamy do zupy ogórkowej parę ziarenek gorczycy, zupa będzie smaczniejsza.
  • Sekret barszczu: buraki do barszczu gotujemy całe razem z mięsem. Następnie wszystko wyjmujemy,przecedzamy a na końcu buraki ścieramy na tarce i wrzucamy do zupy. Zagotowujemy.
  • Nie należy sypać przypraw prosto ze słoiczka , w którym są przechowywane do gotującej potrawy, gdyż pod wpływem pary wilgotnieją i tracą swą jakość.
  • Aby cebula nie miała smaku goryczki i była smaczniejsza, siekamy ją drobno, wkładamy na durszlak, opłukujemy wodą i dopiero wtedy dodajemy do sałatki.
  • Sałatka z rzodkiewki będzie smaczniejsza, jeżeli cebulę przeznaczoną do niej, wcześniej posiekamy i podsmażymy na maśle.
  • Kotlety, schabowe lub bitki będą soczyste i miękkie, jeżeli posolimy, popieprzymy i włożymy je do wcześniej przygotowanej mieszaniny z 2 jajek i 1/2 szkl. mleka (również posolona i popieprzona). Całość przekładamy  do emaliowanego garnka i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Dla amatorów kartoflanych kotletów: będą smakować lepiej, jeżeli dodamy do nich ubite białka.
  • Piersi z kurczaka będą soczyste, jeżeli przed włożeniem do piekarnika posmarujemy je mieszaniną ketchupu i śmietany (1:1).
  • Jeżeli do śmietany dodamy trochę mleka, ta nie zwarzy się w sosie czy w zupie.
  • Jeżeli pieczemy odkryte ciasto z owocami, sok z owoców często wypływa na blachę. Aby temu zapobiec należy wetknąć pionowo w niego parę długich makaronów z dziurką. Sok dostanie się do ich wnętrza. Po upieczeniu makaron wyrzucamy.
  • Jeżeli chcemy, by kasza się rozsypywała, to wówczas bierzemy na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody. Możemy gotować ją w wodzie lub bulionie,ale zawsze wsypujemy na wrzątek.
  • Gorzkie ogórki na parę godzin w mleku z dodatkiem większej szczypty cukru. Gorycz zniknie.
  • Z roztopionej czekolady, miętowych cukierków oraz 1 – 2 łyżeczek wody lub mleka możemy zrobić bardzo smaczną polewę do tortów.
  • Aby ciasto drożdżowe było miękkie i lekkie należy dodać ugotowany ziemniak. Ścieramy go na drobnej tarce w proporcji 2 – 3 ziemniaki na kg mąki. Następnie zagniatamy ciasto.
  • Jabłka nie będą puszczać soku przy pieczeniu, jeżeli po usunięciu rdzenia , zanurzymy  je na 3 – 4 min we wrzątku.
  • Skórki od banana to świetny nawóz dla roślin doniczkowych. Przy przesadzaniu rośliny wsypujemy do doniczki zmieloną skórkę banana (może być również wcześniej zmielona i podsuszona). Zawiera ona mnóstwo mikroelementów, które są korzystne dla roślin.
  • Do doniczki z różami można wkopać pod korzenie żelazny gwóźdź, w ogrodzie natomiast do tego można użyć żelaznych puszek np.po konserwach (jak najbliżej korzenia). W ten sposób rośliny dostają dostateczną ilość tlenku żelaza a to wpływa na ich zdrowie.
  • Suszone skórki od mandarynek odstraszą mole a przy okazji dają delikatny zapach.
  • Skorupki orzechów włoskich to wspaniały drenaż dla roślin pokojowych. Przy przesadzaniu roślin na dno doniczki należy ułożyć skorupki orzechów.
  • Liścia laurowego nie zostawiamy w zupie, zaraz po ugotowaniu wyjmujemy ,gdyż zupa traci smak.
  • Aby kotlety były soczyste do mięsa dodajmy do farszu pół drobno posiekanej cebuli, pół podsmażonej oraz trochę startego surowego ziemniaka

particles-180981_960_720

  • Ciasto nie rośnie. Są dwie przyczyny: albo stało w za chłodnym miejscu (najlepsza temperatura to powyżej 22 °C), albo mleko było za chłodne (mleko przed wrzuceniem drożdży powinno mieć temperaturę 36°C).
  • Białka nie ubijają się na sztywno. Naczynie do ubijania powinno być suche, nawet parę kropel wody,spowoduje, że białka się nie ubiją.Inną przyczyną mogą być źle oddzielone białka od żółtek.
  • Upieczony twarogowy tort opada. Wszystkie tego typu torty i serniki zmniejszają troszkę swoją objętość, szczególnie na  środku ciasta. Dlatego należy pamiętać, aby położyć troszkę więcej ciasta na środek, aniżeli na brzegi.
  • Mokre ciasta z owocami. Podczas pieczenia owoce wydzielają sok, aby temu zapobiec posypujemy ciasto bułką tartą a następnie wykładamy owoce.

soup-1429793_960_720

  • Wywar z grzybów będzie smaczniejszy, jeżeli dodamy grzyby różnych rozmiarów. Duże grzyby nadadzą kolor i smak, małe – aromat.
  • Mętny bulion będzie klarowny, jeżeli do niego dodamy ubite białko z solą.
  • Do zup dodajemy najlepiej podsmażoną cebulę. Ona  pięknie się zarumieni,gdy podczas smażenia dodamy troszkę cukru.

IMG_0038

  • Bułkę do kotletów namaczamy zawsze w przegotowanej i ostudzonej wodzie ( w niektórych wypadkach w winie lub winie rozcieńczonym wodą). Nigdy nie moczymy bułki w mleku.
  • Panierki do kotletów: częściowa – tylko w jajku, tylko w mące lub najpierw w mące,potem w jajku; pełna – mąka, jajko,bułka.
  • Kotlety z kury, rybne,z warzyw lub z kasz panierujemy najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej.

meat-1134528_960_720

  • Nie gotujemy mięso, dopóki całkowicie nie jest rozmrożone.
  • Mięsa nie solimy dopóki się nie ugotuje, ponieważ mięso będzie twarde.
  • Wołowina będzie o wiele smaczniejsza, jeżeli przed duszeniem nasmarujemy je musztardą.
  • Wątróbka będzie bardzo smaczna, jeżeli namoczymy ją na 2 – 3 godziny w mleku.
  • Wątróbkę solimy po usmażeniu, ponieważ będzie twarda.
  • Ugotowana kura będzie smaczniejsza, kiedy wyjmiemy ją z rosołu, posolimy, przełożymy do innego garnka i na jakiś czas przykryjemy pokrywką.

fish-fingers-716244_960_720

  • Zamrożona ryba zachowa wszystkie wartości, jeżeli będziemy ją rozmrażać w chłodnej, lekko posolonej wodzie.
  • Aby rybę lekko oczyścić z łusek, zanurzamy ją na chwilę w gorącej a potem w chłodnej wodzie.
  • Rzeczna ryba nie będzie pachnieć mułem, jeżeli umyjemy ją w mocnym i chłodnym roztworze soli lub godzinę przed przygotowaniem włożyć ją do wody z octem (2 łyżki octu na litr wody).
  • Ryba nie będzie się rozpadać, jeżeli posolimy ją 10 min przed przygotowaniem.
  • Morska ryba będzie jeszcze smaczniejsza, jeżeli na 10 – 15 min. przed przygotowaniem skropimy ją sokiem z cytryny.
  • Do tłustych ryb używamy sosów  najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, octu lub wina.
  • Aby ryba pięknie się zarumieniła, należy przed smażeniem wytrzeć ją do sucha ręcznikiem.
  • Rybny i cebulowy zapach można usunąć, jeżeli na gorące naczynie wylejemy liście zaparzonej herbaty.

milk-518067_960_720

  • Aby mleko szybciej się zagotowało dodajemy troszkę cukru.
  • Mleko „nie ucieknie” jeżeli brzeg naczynia posmarujemy tłuszczem.
  • Mleko nie przypali się, jeżeli będziemy je gotować w garnku z grubym dem , opłukanym zimną wodą.
  • Śmietana lepiej się ubije, jeżeli dodamy odrobinę surowego białka.
  • Aby mleko nie skwaśniało należy położyć liść chrzanu.
  • Bardzo kwaśny twaróg utraci kwaskowatość jeżeli wymieszamy z taką samą ilością mleka i odstawimy na godzinę. Następnie przełożymy na durszlak wyścielony gazą. Czekamy, aż mleko spłynie. Wtedy przeciskamy twaróg przez praskę.

 

 

orzkawe qqZapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Advertisements

3 myśli nt. „Porady kulinarne i nie tylko.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s