Warzywa trochę inaczej


20160702_192356

Składniki:

▶ 250 g ziemniaków,

▶ sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

▶ 250 g marchewki,

▶ 250 g zamrożonego, zielonego groszku,

▶ 40 g mąki,

▶ 400 ml mleka,

▶ 4 jajka.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok 30 min. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Groszek 5 min blanszujemy. W międzyczasie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.Dolewamy mleko i cały czas mieszając zostawiamy na ogniu ok.10 min (musi być gęstawe). Następnie ochładzamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na końcu mieszamy z żółtkami. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Ziemniaki i warzywa odcedzamy. Czekamy, aż odparują. Kartofle tłuczemy. Z marchewki a potem z groszku robimy puree. Wcześniej przygotowany mączno-jajeczny krem dzielimy na 3 części i dodajemy po każdej do warzyw. Mieszamy. Ubijamy białka, dzielimy na 3 części i dodajemy do warzyw. Doprawiamy ponownie do smaku. Do podłużnej formy (takiej do pasztetu) wyścielonej folią, wykładamy najpierw masę marchewkową, potem groszek a następnie masę ziemniaczaną. Formę przykrywamy folią i wstawiamy do naczynia z gorącą wodą. Następnie wkładamy wszystko do piekarnika i zostawiamy w nim na ok. 1,5 godz.Wyjmujemy , ostudzamy a folię usuwamy. Kroimy w plastry.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s