Herbata biała


green-tea-692339_960_720

Dlaczego  biała? Hmm… Prawdopodobnie jej nazwa wzięła się od jej przezroczystego naparu, z lekkim odcieniem brzoskwini lub też ze względu na suszone liście pokryte białymi włóknami.

Historia białej herbaty zaczyna się za panowania dynastii Sung, ok 10-13 w. Uznana za herbatę najwyższej jakości była dostarczana dla cesarza i jego świty.

Istnieje legenda związana z białą herbatą. Opowiada ona o tym, że mistrz Lu Yu , który poświęcił życie na badanie herbaty, napisał dzieło” Herbaciane kanony”. Jednak niezadowolony ze swojej pracy wyrusza w długą podróż by ją odnaleźć. Po kilku dniach wspiął się na szczyt górski w prowincji Fuijan. Popatrzył w dół i zobaczył niezwykle zieloną i pachnącą herbatą .dolinę. Mistrz zbadał je dokładnie i stwierdził, że krzewy herbaty różnią się całkowicie od tych, które dotychczas poznał. Pączki jej były nieskazitelnie białe i miękkie w dotyku. Lu Yu zebrał garść pąków i zaparzył źródlaną wodą. Napar był krystalicznie czysty z lekkim żółtawym zabarwieniem, do tego porażał przepięknym zapachem. Wówczas mistrz powiedział ” Nareszcie cię znalazłem. Nie żyłem na próżno” Poznał wszystkie tajniki herbaty i tym zyskał sobie nieśmiertelność.

Osobliwości białej herbaty.

  • Zbiory odbywają się w prowincji Fuijan na wysokości 1000 – 2000 m n.p.m
  • Czas zbiorów marzec początek kwietnia od 5 do 9 rano
  • Pogoda powinna być sucha i bezwietrzna,deszcz, rosa i wiatr niszczą uprawy
  • Do zbioru herbaty przestrzegane są surowe wymagania (czyste ręce, czyste ubranie, czysty oddech – bez zapachu czosnku, cebuli itp).

Z pączków i liści krzewów herbacianych , wykonane są 4 rodzaje herbaty o nazwie „White”.

Odmiany białej herbaty.

  • Yin Zhen („Srebrne igły”) – jest to herbata najwyższej jakości wykonana wyłącznie z pączków tej samej długości. Pąki są suszone w naturalny sposób, w słońcu, zachowując przy tym kolor i formę. Dopiero pod koniec procesu suszy się w temperaturze 40 – 45°C.
  • Bai Mudan (Biała Piwonia) – herbata ta pochodzi z tych samych krzewów co poprzednia. Dla tego rodzaju herbaty zbiera się tylko 2 pierwsze listki pokryte jeszcze meszkiem. Zebrane liście długo są suszone na słońcu, aż do utraty prawie pełnej wilgotności (80%). Następnie poddane prażeniu. Sortowanie odbywa się ręcznie.
  • Gong Mei – Przygotowuje się ją z surowych listków,gałązek i pączków.Jej smak jest najbardziej rozpoznawalny.
  • Shou Mei (Brwi Starca lub Brwi Długowieczności). Bogaty smak i aromat przypominający herbatę Oolong.

Nie wszystkie białe herbaty są białe.

  • Biała jaskółka – Praktycznie nie jest ona klasyfikowana jako herbata. Jest to zbiór ziół takich jak lucerna,dziurawiec, koniczyna, szałwia, oregano,mięta i melisa. Napój ten jest przeznaczony do przywrócenia równowagi hormonalnej, dlatego ma korzystny wpływ na włosy,paznokcie i skórę. Zalecana szczególnie dla kobiet podczas menopauzy i w zaburzeniach układu moczowego.
  • Biała Łuna – herbata ta czasami oferowana jest przez sprzedawców jako biała,chińska herbata. Niestety taka herbata nie istnieje. Pod nazwą tą jest najbardziej znana herbata firmy Basilur Tea Company. Herbata o niezwykłym smaku a także o niepowtarzalnym wzorze opakowania (herbaciane prezenty).
  • Białe złoto –  Jest to zielona herbata wysokiej jakości o aromacie kwiatów jaśminu.
  • Biała herbata Oolong – herbata otrzymana metodą selekcji. Jest uprawiana w południowym Tajwanie na wysokości 1600 m n.p.m. Herbata ta ma przyjemny smak mleczno – karmelowy. Niestety przy obecnej technologii, smak jest wytwarzany sztucznie. Herbatę zaparza się w temperaturze 85 – 90°C. Na początku najlepiej jest herbatę umyć gorącą wodą a następnie zaparzyć. Czas parzenia 3 – 5 min.
  • Białe obłoki – Jest to jedna z najbardziej elitarnych, chińskich herbat. Wykonana z młodych liści krzewu herbacianego skręconych w kształcie kulki. Do zaparzania nadaje się woda o temp. 95°C, czas zaparzania 2 min. Szklanka zaparzona z tymi kulkami wygląda wręcz fantastycznie.
  • Biały Anioł – Elitarna, chińska herbata o nazwie Pai Mu Tan. Niektóre z tych herbat są aromatyzowane kokosem, pączkami róży, ananasem,trawą cytrynową itp.Nie istnieje taka sama recepta, każdy producent ma własną.
  • Biały Lotos – Jest wykonany z wysokiej jakości produktów. Wierzchnie, młode liście wraz z pączkami są składane w wiązki i przewiązywane bawełnianymi nićmi. Do nich dodaje się kwiat koniczyny, lilii, chryzantem lub łodyg lotosu. Wprawdzie ten proces jest czasochłonny, ale efekt smakowy… unikalny.

 

Zapisz

Reklamy

2 myśli nt. „Herbata biała

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s