Herbata żółta


man-1283215_960_720

Żółta herbata fermentowana –  (7 – 10% fermentacji) należy do rzadkich herbat. Dlaczego rzadkich? Gdyż, aby pozyskać surowiec do żółtej odmiany w innych regionach Chin czy innych krajach graniczy z cudem. Jedyny region, w którym udaje się zebrać tę herbatę, to prowincja Fu Jian, gdzie panują idealne warunki klimatyczne dla jej wzrostu.

Drugim powodem rzadkości żółtej herbaty jest – praco i czasochłonny proces. Dlatego wytwarzana jest w niewielkich ilościach.

Jej parzenie wymaga specjalnego podejścia.Na pierwszy rzut oka herbata ta wygląda na herbatę zieloną, ale przyglądając się dłuższy czas, można zauważyć, że jej wszystkie listki są takiej samej wielkości i lekko skręcone. Herbata ta występuje tylko pod postacią herbaty liściastej.

Należy pamiętać, że herbata żółta bardzo szybko pochłania wszelkie zapachy, dlatego należy umieścić ją z dala od nich, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Aby poczuć jej pełen aromat, należy pozwolić wodzie, którą będziemy zaparzać herbatę, dłużej się pogotować. Następnie ostudzić do 65 – 85°C. Wrzątek zabija smak i aromat a herbata staje się gorzka.

Chińczycy polecają do zaparzania jej przede wszystkim szkło, oczywiście wcześniej podgrzane jak w przypadku innych herbat. Zaparzanie trwa ok. 3 min, w trakcie którego można zauważyć niesamowite zjawisko „taniec fusów”. Żadna inna herbata tego nie potrafi.

Smaku tej herbaty ” nie psujemy” cukrem, jeżeli już to dosładzamy miodem.

Żółtej herbaty nie pije się by zaspokoić głód czy pragnienie. Spożywa się ją, by dodać sobie wigoru i uspokoić myśli.

Jedną z głównych cech odróżniających ją od innych herbat jest duża zawartość kofeiny.Jest traktowana jako napój energetyczny, który nie tylko pobudza i daje siłę , ale i hamuje apetyt .Ponadto normalizuje procesy metaboliczne, wzmacnia układ sercowo – naczyniowy, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,spowalnia proces starzenia oraz wzmacnia system odpornościowy.

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s