Ciasto czekoladowe.


chocolate-639976_960_720

Składniki:

▶ 150 g masła,

▶ 150 g cukru,

▶ szczypta soli,

▶ starta skórka z 1/2 cytryny,

▶ 3 jajka,

▶ 250 g mąki,

▶ 1 paczka proszku do pieczenia,

▶ 4 łyżki kakao,

▶ 65 ml mleka

Nadzienie:

▶ 250 g kremu orzechowego,

▶ 100 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy sól, startą skórkę z cytryny i jajka. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Kakao mieszamy z mlekiem i dodajemy do ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ok. 40 min. W międzyczasie mieszamy krem orzechowy z masłem i rozprowadzamy go na ochłodzonym i przekrojony cieście. 2  – 3 łyżki kremu zostawiamy i smarujemy nim wierzch ciasta. Na koniec możemy posypać kakao.

 

 

 

 

Zapisz

Reklamy

3 myśli nt. „Ciasto czekoladowe.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s