Kaiserschmarren


kaiserschmarren-1258831_960_720

 

Składniki:

▶ 6 jajek,

▶ szczypta soli,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 60 g mąki,

▶ 2 łyżki śmietany,

▶ starta skórka z 1 cytryny,

▶ 50 g rodzynek,

▶ 80 g masła,

▶ cukier puder

Przygotowanie:

Zółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Mąkę,śmietanę, skórkę z cytryny, żółtka i rodzynki mieszamy. Rozpuszczamy masło na patelni. Wykładamy masę i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Patelnię wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Następnie ciasto przekładamy na talerz i kroimy na niewielkie kawałki. Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast serwujemy.

Zapisz

Zapisz

Advertisements

Jedna myśl nt. „Kaiserschmarren

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s