Amerykańskie ciasto jabłkowe


apple-pie-80102_960_720

Wiecie, kiedy po raz pierwszy pojawiła się wzmianka o cieście z jabłkami? Było to bardzo, bardzo dawno , bo w XIV w. Wtedy przygotowywano ciasto bez cukru i innych dodatków. Słodkim smakiem mogli się delektować takie osoby jak Ryszard II, czy królowa Elżbieta. W Ameryce stał się tradycją na początku XX w i stał się symbolem dumy i dobrobytu kraju.

Składniki:

▶ 300 g mąki,

▶ 8 średnich jabłek,

▶ 200 g masła o pokojowej temperaturze,

▶ 1/2 łyżki soku cytrynowego,

▶ 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

▶ 1/2 szklanki cukru,

▶ 1 łyżka wody,

▶ 1 jajko,

▶ sól, cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i siekamy na kruszonkę. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i bardzo pomaleńku wlewamy do mąki. Zagniatamy dokładnie ciasto. Robimy kulkę, nacinamy i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem,dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon. Wszystko mieszamy. 1/2 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonej formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy jabłka. Na wierzchu układamy drugą część ciasta i robimy na powierzchni niewielkie otworki (np.wykałaczką). Rozbijamy widelcem jajko i smarujemy wierzch ciasta.Pieczemy 50 min.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s