Ciasto z jabłkami i kruszonką


streusel-cake-1493381_960_720

Składniki:

▶ 1,5 kg słodko-kwaśnych jabłek,

▶ sok i skórka z 1 cytryny,

▶ 75g + 150 g + 175 g cukru,

▶ 300 g + 375 g mąki,

▶ 2 cukry waniliowe,

▶ 25 g mielonych migdałów,

▶ 200 g + 175 g masła,

▶ 4 jajka,

▶ 125 g śmietany,

▶ 1 proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałki, zasypujemy 75 g cukru i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy 5 łyżek wody i gotujemy na średnim ogniu 15 min. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. 200 g masła ubijamy z 175 g cukru i 1 cukrem waniliowym. Dodajemy skórkę z cytryny i stopniowo po 1 jajku. Cały czas ubijamy. Następnie dodajemy śmietanę i 375 g mąki. Mieszamy i wlewamy do natłuszczonej formy lub na blachę. Na wierzch wylewamy ostudzone jabłka i posypujemy kruszonką przygotowaną z 300 g mąki, 175 g masła, 150 g cukru, 1 cukru waniliowego i mielonych migdałów. Pieczemy 40 min. w temperaturze 200°C.

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s