Ciasto jabłeczno-twarogowe


apple-pie-1071747_960_720

Aromat jabłek i cynamonu, subtelny smak twarogu…

▶ 250 g twarogu,

▶ 180 g zimnego masła,

▶ 270 g mąki pszennej ( można dać więcej),

▶ 5 średnich jabłek,

▶ cukier wg. uznania,

▶ cynamon,

▶ 3 łyżki soku z cytryny

▶ mak (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Masło, mąkę i twaróg szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Następnie dzielimy je na 4 części, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na ok.40 min. Jabłka obieramy i cienko kroimy. Na stolnicę wsypujemy trochę cukru i na nim cienko rozwałkowujemy ciasto z obu stron.Formę wyściełamy papierem i wykładamy ciasto i robimy brzeg.Wykładamy lekko podsuszone jabłka. Przykrywamy następnym kawałkiem rozwałkowanego w cukrze ciastem. Następnie czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników.Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy 40 min. Potem zmniejszamy ogień do 150°C i pozostawiamy  jeszcze w piekarniku 10 min. Możemy posypać makiem.

Z pojedynczej porcji otrzymamy ciasto niezbyt wysokie ok 3,5 cm.

 

Zapisz

Advertisements

2 myśli nt. „Ciasto jabłeczno-twarogowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s