10 przepisów na sosy do makaronu


smoked-895008_960_720

Przepis I – Kremowy sos z pomidorami.

▶ parę ząbków czosnku,

▶ 2 – 3 cebule,

▶ szklanka śmietany,

▶ 0,5 kg pomidorów,

▶ bazylia,

▶ oliwa z oliwek,

▶ 1 łyżka masła,

▶ sól, pieprz,

▶ łyżka cukru

Przygotowanie:

Czosnek kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy na oliwie. Kiedy czosnek nabierze złotego koloru,wyjmujemy a wkładamy posiekaną cebulę.Smażymy na złoty kolor, dodajemy drobno pokrojone pomidory(wcześniej zdejmujemy skórkę). Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią do smaku.Mieszamy a następnie dodajemy masło. Kiedy połowa wytworzonego sosu wyparuje, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.Podajemy z dowolnym makaronem.

Przepis II: Sos warzywny.

 

▶ 400 g pomidorów,

▶ koncentrat pomidorowy,

▶ 2 cebule,

▶ mały kabaczek,

▶ 1 łodyżka selera,

▶ dynia (ilość wg uznania),

▶ 1 liść laurowy,

▶ mielony pieprz,

▶ bazylia, rozmaryn, tymianek,

▶ czosnek,

▶ oliwa z oliwek,

▶ woda.

Przygotowanie:

Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz, wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnie i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Jeżeli potrzeba dolewamy wody. Kiedy wszystko jest miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy,sól,pieprz i czosnek. Dokładnie mieszamy.

Przepis III – Sos serowy.

▶ 2 łyżki mąki,

▶ szklanka mleka,

▶ 50 g masła,

▶ olej,

▶ sól i pieprz,

▶ 200 g startego sera,

▶  tymianek i bazylia.

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor cały czas mieszając.Następnie stopniowo dolewamy mleko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy natarty ser i znów mieszamy. Dodajemy przyprawy i miękkie masło. Mieszamy.

Przepis IV: Sos z piersi kurczaka.

▶ 1 pierś z kurczaka,

▶ 1 cebula,

▶ 2 – 3 ząbki czosnku,

▶ parę łyżek mąki,

▶ 1 śmietana,

▶ woda,

▶ bazylia,

▶ olej

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w paski pierś kurczaka.Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy parę łyżek mąki i smażymy do uzyskania karmelowego koloru. Dodajemy trochę wody, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na bardzo małym ogniu ok. 15 min. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliło.Kiedy mięso będzie miękkie, zalewamy śmietaną. Mieszamy. Dodajemy zmielony czosnek, bazylię oraz sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok.5 min.

Przepis V – Sos z piersi kurczaka z grzybami.

▶ pierś z kurczaka,

▶ 2 cebule,

▶ 300 g pieczarek,

▶ śmietana,

▶ sól, pieprz

▶ natka pietruszki,

▶ 2 łyżki masła,

▶ olej

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojoną na nieduże kawałki kurczaka.Odrobinę solimy. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, dodajemy posiekaną cebulę i zostawiamy jeszcze na ogniu ok. 10 min. Pieczarki oczyszczamy i przekrajamy na pół, wrzucamy na patelnię, pieprzymy i dodajemy masło. Zmniejszamy ogień. Po 5 min. dodajemy śmietanę,doprawiamy do smaku i posypujemy natką.

Przepis VI – Sos z piersi kurczaka z pomidorami.

▶ 300 g piersi z kurczaka,

▶ 2 cebule,

▶ sól, pieprz

▶ 1/2 kg pomidorów,

▶ sól, pieprz

▶ bazylia, rozmaryn, majeranek,

▶ cukier,

▶ czosnek,

▶ olej

Przygotowanie:

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w nieduże kawałki pierś kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy drobno pokrojoną  cebulę i mieszamy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę,drobno kroimy i dodajemy do kurczaka. Dodajemy niewielką ilość wody i wszystko razem mieszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy pół łyżeczki cukru.Mieszamy, dodajemy zioła i ponownie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i i na małym ogniu gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy 3 drobno posiekane ząbki czosnku. Przykrywamy znów pokrywką i pozostawiamy na ogniu jeszcze 10 min.

Przepis VII – Sos ze szpinaku

▶ 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku,

▶ oliwa z oliwek,

▶ sól,

▶ szklanka śmietany,

▶ 50 g masła

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy szpinak,dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy. Dodajemy trochę soli a następnie wlewamy śmietanę. Mieszamy. Dodajemy masło i bazylię. Sos jest gotowy w ciągu 10 min.

Przepis VIII – Sos mięsny(wieprzowina)

▶ 400 g wieprzowiny,

▶ 2 cebule,

▶ 2 marchewki,

▶ koncentrat pomidorowy,

▶ czosnek,

▶ sól i pieprz,

▶ natka pietruszki,

▶ woda albo bulion z kostki

Przygotowanie:

Wieprzowinę kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy pojawi się rumiana skórka dodajemy szklankę wody lub bulionu. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w paski i dusimy wszystko razem do miękkości. W połowie gotowania dodajemy posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Na samym końcu dodajemy natkę.

Przepis IX – Sos mięsny (wołowina)

▶ 400 g wołowiny,

▶ 2 cebule,

▶ 2 marchewki,

▶ mąka,

▶ bulion lub woda,

▶ szklanka śmietany,

▶ sól, pieprz,

▶ czosnek,

▶ natka pietruszki

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w paseczki i podsmażamy na gorącym oleju. Kiedy pojawi się rumiana skórka, dolewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę pokrojoną w paseczki.Dusimy do miękkości.Na drugiej patelni podsmażamy mąkę na brązowy kolor, dodajemy trochę wody i mieszamy. Dodajemy śmietanę. Solimy, pieprzymy i przelewamy do mięsa. Na końcu dodajemy posiekany czosnek i natkę.

Przepis X – Sos bolognese z papryką

▶ 4 łyżki oliw z oliwek,

▶ 3 cebule drobno pokrojone,

▶ 3 ząbki posiekanego czosnku,

▶ 250 g wędzonego boczku,

▶ 1 kg mielonego mięsa,

▶ 3 pokrojone czerwone papryki,

▶ 350 ml czerwonego wina,

▶ sól, pieprz,

▶ 375 ml mleka,

▶ 3 puszki konserwowanych pomidorów (po 400 ml),

▶ 3 łyżki cukru,

▶ 3 łyżki oregano,

▶ 750 g dowolnego makaronu,

▶ 100 g startego, żółtego sera np. parmezanu

Przygotowanie:

Na głębokiej  patelni podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę, czosnek i boczek.Dodajemy mięso i smażymy dopóki się nie zarumieni. Następnie dodajemy w kostkę pokrojoną paprykę i gotujemy jeszcze 5 min. Wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy do tej pory,aż połowa wina nie wyparuje.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy pomidory, cukier i oregano.Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze godzinę na małym ogniu.

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Reklamy

9 myśli nt. „10 przepisów na sosy do makaronu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s