6 sosów do mięs


meat-1411411_960_720

Sos z chrzanem

Składniki:

▶ 1 łyżka mąki,

▶ 2 łyżki startego chrzanu,

▶ 1/2 szklanki śmietany,

▶ 2 łyżki octu,

▶ 2 łyżki masła,

▶ liść laurowy,

▶ parę ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Mąkę podsmażamy na 1 łyżce masła. Rozprowadzamy wywarem powstałym przy przygotowywaniu mięsa.Dodajemy powoli śmietanę i cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok 5 min. Resztę masła roztapiamy,wkładamy chrzan i lekko podsmażamy.Następnie dodajemy ocet ( może być mniej, w zależności od naszego smaku). Dodajemy 2 łyżki wody lub wywaru, liść laurowy i pieprz. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy do momentu, aż część odparuje.

Sos czosnkowy

Do blendera wbijamy 2 jajka, 1 – 2 łyżeczki soli, parę ząbków czosnku ( w zależności od smaku), czarny i czerwony pieprz.Wszystko dokładnie ubijamy. Na końcu wlewamy cienką strużką olej (1 – 2 łyżki) i dodajemy sok z połowy cytryny lub odrobinę octu. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dodajemy 1/3 szklanki kefiru lub śmietany.

Sos musztardowo – miodowy.

Składniki:

▶ 2 łyżki śmietany,

▶ 2 łyżki majonezu,

▶ 2 łyżki musztardy (niekoniecznie),

 ▶ 1 łyżka miodu,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 1 łyżka soku z cytryny,

▶ 1 łyżka oliwy z oliwek,

▶ biały pieprz.

Wszystkie składniki mieszamy do jednolitej konsystencji.

Sos z curry.

▶ 2 łyżki śmietany,

▶ 2 łyżki majonezu,

▶ 2 łyżki kefiru,

▶ pieprz czarny i czerwony,

▶ 1/2 łyżeczki curry,

▶ 2 ząbki czosnku,

▶ 1 łyżka octu.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

Ostry,turecki sos.

▶ 2 cebule,

▶ 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego,

▶ 2 łyżki oliwy z oliwek,

▶ sól,

▶ czarny i czerwony pieprz,

▶ kolendra i koperek wg. uznania,

▶ 1 średnia papryka,

▶ 1 łyżka soku z cytryny lub octu.

Wszystko dokładnie mieszamy w blenderze, do momentu zgęstnienia. Ponownie doprawić do smaku.

Sos pomidorowy.

▶ 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,

▶ 1 niepełną łyżkę mąki,

▶ 1 marchew,

▶ 1 – 2 cebule,

▶ natka pietruszki,

▶ tabasco do smaku,

▶ 1 łyżka oleju

Marchew i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy, rozcieńczamy bulionem lub sosem wytworzonym przy przygotowaniu mięsa. Mieszamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu ok.10 min.Po zakończeniu gotowania doprawiamy solą, tabasco do smaku. Możemy dodać kawałeczek masła. Mieszamy dokładnie a następnie przecieramy przez sitko.

Zapisz

Zapisz

Reklamy

2 myśli nt. „6 sosów do mięs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s