Paszteciki z mięsnym farszem


puff-pastry-524118_960_720

Składniki:

▶ 2 opakowania ciasta francuskiego,

▶ ok. 500 g mięsa mielonego,

▶ 3 jajka + 1 jajko

▶ 1 cebula,

▶ sól, pieprz

▶ bazylia,oregano,koperek,natka pietruszki,

▶ masło lub olej,

▶ 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i niezbyt drobno siekamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Kiedy cebula zarumieni się dodajemy mięso i zwiększamy ogień. Podsmażamy do momentu, aż zrobi się biały,tak ok. 3 – 5 min. Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy a następnie dodajemy zioła i koncentrat pomidorowy. Ponownie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy jeszcze na 10 min. Do farszu dodajemy jajka i mieszamy. Ciasto rozkładamy na wysypanej mąką stolnicy i dzielimy na części (wielkość pasztecika). Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 – 2 łyżki farszu. Sklejamy przeciwległe rogi w kopertę lub własnym sposobem. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 15 min.

Zamiast wieprzowiny możemy użyć również filetów z kurczaka. Jako dodatek do farszu zamiast jajek można użyć np. grzybów.

 

 

 

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s