Pączki z jabłkiem


donut-179983_960_720

Składniki:

▶ 3,5 szklanki mąki,

▶ 250 g cukru,

▶ 2 szklanki mleka,

▶ 50 g drożdży,

▶ 5 – 6 jabłek,

▶ 1 łyżka cynamonu,

▶ odrobina soli,

▶ 4 jajka,

▶ 6 łyżek masła,

▶ olej do smażenia

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, stawiamy na średni ogień, wrzucamy masło i czekamy, aż się rozpuści.Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia (temp.pokojowa) i wkładamy pokruszone drożdże. Ubijamy jajka z cukrem i solą. Ubite wlewamy do mleka. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie na jednolitą masę. Ciasto musi odstawać od ręki.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Podrośnięte ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki. Na środku jednego umieszczamy jabłka.Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu.Formujemy pączki i smażymy na gorącym tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Możemy posypać cukrem pudrem.

Pączki te możemy przygotować np. z morelą lub gruszką.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s