Soczyste kotleciki z kabaczkiem


rissole-1444817_960_720

Składniki:

▶ 500 – 600 g mielonego mięsa (może być mieszane),

▶ 180 g cebuli,

▶ 80 – 100 g marchewki,

▶ 70 g ryżu,

▶ sól, pieprz,

▶ 1 jajko,

▶ 10 g mąki ziemniaczanej,

▶ 150 g kabaczka,

▶ mąka pszenna lub bułka tarta

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy i dodajemy do mielonego mięsa. Kabaczek ścieramy na tarce o grubszych oczkach i odciskamy sok. Marchew i cebulę oczyszczamy i również ścieramy na tarce.Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Następnie lepimy kotleciki i obtaczamy je w mące lub tartej bułce.Uformowane kotleciki wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Po 7 min z każdej strony.Kiedy będziemy smażyć z drugiej strony, wówczas najlepiej przykryć pokrywką, wtedy ładnie się zarumienią.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s