Przepis na pesto


bears-garlic-1300827_960_720

Pesto – to sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia.Podaje się go do serów, makaronów,pieczywa i innych dań.

 

Składniki:

▶ 150 g orzeszków piniowych,

▶ 1 pęczek bazylii,

▶ 1 pęczek kolendry,

▶ 150 g parmezanu,

▶ 2 ząbki czosnku,

▶ 10 – 12 łyżek oliwy z oliwek,

▶ 1 łyżka oleju,

▶ sól

Przygotowanie:

Orzechy podsmażamy lekko na suchej patelni.Ser ścieramy na drobnej tarce. Bazylię i kolendrę rozdrabniamy w blenderze (bez łodyżek). Dodajemy sól, czosnek, oliwę z oliwek i ubijamy dalej (jeżeli jest bardzo gęste i nie chce się ubijać, dodajemy odrobinę wody). Dodajemy orzechy a następnie ser. Wszystko razem dalej ubijamy (jeżeli w dalszym ciągu jest gęste dodajemy łyżkę oleju lub wody).

Uwaga. Jeżeli chcemy zamrozić pesto, to zamrażamy bez dodatku sera. Ponadto nigdy go nie podgrzewamy, gdyż po podgrzaniu bazylia robi się gorzka.

Zapisz

Zapisz

Advertisements

7 myśli nt. „Przepis na pesto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s