Jabłeczno-orzechowa szarlotka


szarlotka

Składniki:

▶ 160 g mąki,

▶ 4 – 6 jabłek,

▶ 2 łyżki soku z cytryny,

▶ 50 g orzechów włoskich,

▶ 100 g cukru,

▶ 50 ml oleju lub oliwy z oliwek,

▶ 1/4 łyżeczki soli,

▶ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

▶ cukier puder do posypania,

▶ 3 jajka.

Przygotowanie:C

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.Orzechy podsuszamy w piekarniku ok. 10 min przy temperaturze 160°C a następnie siekamy dość grubo.Ubijamy jajka na puszystą masę, dodajemy olej. Ubijamy jeszcze 2 min. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem i wkładamy połowę jabłek posypujemy połową orzechów i zalewamy cienką warstwą ciasta. Powtarzamy.Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 35 min.Studzimy w formie.Możemy posypać cukrem pudrem.

Można zrobić z podwójnej porcji.

 

Reklamy

18 myśli nt. „Jabłeczno-orzechowa szarlotka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s