Ciasto z jabłkami


b01bbf45

Składniki:

▶ 6 jajek,

▶ 300 g cukru,

▶ 300 – 350 g mąki,

▶ 1 cukier waniliowy

▶ 4 – 5 zielonych jabłek, dobrze byłoby, żeby były to antonówki,

▶ masło do formy,

▶ 100 – 120 g brązowego cukru,

▶ 100 ml śmietany (33%),

▶ szczypta soli,

▶ cukier puder

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Masło rozpuszczamy, wsypujemy cukier i smażymy ok. 2 min. Dodajemy jabłka, cukier waniliowy i gotujemy jeszcze ok.10 min. Za 5 min do końca dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia (na bardzo małym ogniu) i gotujemy jeszcze 3 min. Zdejmujemy z ognia i lekko ostudzamy. Przygotowujemy ciasto. Ubijamy jajka z solą i cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Natłuszczamy formę i wlewamy większą część ciasta. Na nią wykładamy równomiernie przygotowane wcześniej jabłka i zalewamy pozostałą częścią ciasta.Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 30 min. Upieczone posypujemy cukrem pudrem, możemy podać z lodami.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Reklamy

5 myśli nt. „Ciasto z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s