Cesarskie kotlety


img_0005

Składniki:

▶ 550 g piersi z kurczaka,

▶ 400 g bakłażana,

▶ 1/2 szklanki kaszy gryczanej,

▶ 1 cebula,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 2 łyżki śmietany,

▶ 1 szklanka wody do gotowania kaszy,

▶ 4 łyżki mąki,

▶ bazylia,

▶ sól i pieprz,

▶ olej do smażenia

Przygotowanie:

Bakłażany oczyszczamy ze skórki,kroimy w kostkę i gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odcedzamy. Kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 min pod pokrywką.Dopóki gotuje się kasza i bakłażany przygotowujemy mięso. Mięso kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy drobno posiekaną cebulę,sól,pieprz, bazylię i roztarty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do momentu, aż bakłażany i kasza ostygną. Ochłodzone bakłażany dodajemy do mięsa, następnie dodajemy kaszę,jajko,mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i obsmażamy je na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor.Smażymy pod pokrywką. Kotlety smakują dobrze zarówno gorące jak i zimne.

 

Zapisz

Advertisements

Jedna myśl nt. „Cesarskie kotlety

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s