Ciasto z dżemem


img_0004

Składniki:

▶ 500 -550 g mąki,

▶ 200 g masła,

▶ 2 jajka,

▶ 250 g cukru,

▶ 2 łyżki śmietany,

▶ 1 łyżeczka sody,

▶ 300 – 500 g dowolnego,gęstego dżemu

Przygotowanie:

Masło o pokojowej temperaturze siekamy razem z mąką. Dodajemy stopniowo resztę składników. Wyrabiamy gęste ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Formę natłuszczamy. 3/4 ciasta wykładamy do formy  a następnie smarujemy dżemem. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta (lub robimy to ręcznie). Pieczemy w temp. 200°C ok. 20 -30 min, tak by ciasto ładnie się zarumieniło.

Zapisz

Reklamy

6 myśli nt. „Ciasto z dżemem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s