Torcik „Ptasie mleczko”


ptasie-mleko

Składniki:

▶ 8 jajek,

▶ 5 łyżek mąki,

▶ 150 g masła,

▶ 1 – 1 1/2 szklanki cukru,

▶ 50 g czekolady,

▶ 1 cytryna,

▶ 25 g żelatyny,

▶ 1/2 łyżeczki sody

 

Przygotowanie:

Bierzemy 3 jajka i oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka ubijamy z 4 łyżkami cukru do białości. Dodajemy 4 łyżki mąki i sodę gaszoną wodą ( lub po prostu dodajemy proszek do pieczenia). Wszystko ubijamy. Na końcu dodajemy stopniowo ubite białka. Do formy (28 cm) wkładamy pergamin i wylewamy ciasto. Pieczemy przy temp. 180°C ok.30 min. Następnie temp. zmniejszamy do 140°C i pozostawiamy w piekarniku jeszcze 15 min.

Żelatynę zalewamy 0,5 szkl. zimnej wody. Z cytryny wyciskamy sok. Bierzmy resztę jajek i oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy mleko, żółtka i mąkę i gotujemy do zgęstnienia w kąpieli wodnej.Miękkie masło ucieramy z 2 łyżkami cukru do białości i mieszamy z kremem. Napęczniałą żelatynę mieszamy z sokiem cytrynowym. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo do kremu dodajemy żelatynę z sokiem z cytryny a na końcu białka. Na upieczoną masę wykładamy krem i równomiernie rozprowadzić.

Czekoladę drobno kroimy i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę wody. Mieszamy do momentu, aż cukier się roztopi. Na zastygłym cieście rozprowadzamy czekoladę (nie może być gorąca tak ok. 45°C)Aby wierch był idealnie równy, rozgrzewamy piekarnik do 160°C i pozostawiamy na parę minut a następnie szybko ochładzamy. Zamiast czekolady możemy użyć rozdrobnionych orzechów lub udekorować sezonowymi owocami.

Zapisz

Reklamy

2 myśli nt. „Torcik „Ptasie mleczko”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s