Świetne pomysły na kurczaka


kur-1

kur-2

 

kur-5

kurczak

Przepis 1 – Kurze skrzydełka w śmietanie.

Składniki:

▶ 1 kg skrzydełek,

▶ 100 g śmietany,

▶ sól,pieprz,

▶ papryka,kapary i inne ulubione zioła

Przygotowanie:

Skrzydełka solimy, pieprzem dodajemy ulubione zioła, kapary ( można dodać bazylię, zioła prowansalskie, czosnek itp) Wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę.Możemy  je piec od razu lub odstawić na całą noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, blachę natłuszczamy i układamy skrzydełka.Pieczemy ok. 30 min.

Kurze serca w śmietanie i z grzybami

Składniki:

▶ 600 g kurzych serc,

▶ 300 g pieczarek,

▶ 2 cebule,

▶ sól

▶ 1 łyżeczka curry,

▶ 1 pęczek koperku,

▶ olej

Przygotowanie:

Serca myjemy i dzielimy na pół. Grzyby oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy serca i smażymy do zarumienienia. Na innej patelni smażymy na silnym ogniu pieczarki od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy do cebuli i smażymy jeszcze 5 min. Serca solimy i dodajemy curry. Mieszamy. Dodajemy grzyby z cebulą i śmietaną.Mieszamy. Przykrywamy pokrywką,zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze ok 7 min. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim danie.

Kurczak w śmietanie.

▶ 800 g kurczaka,

▶ 3 cebule,

▶ 2 – 3 ząbki czosnku,

▶ 200 g śmietany,

▶ natka pietruszki,

▶ olej,

▶ ostra papryka w proszku,

▶ curry,

▶ sól,

▶ 2 szklanki wody lub bulionu

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i solimy. Smażymy na oleju przez 30 min. Dopóki kurczak się dusi,przygotowujemy sos. Kroimy cebulę,dodajemy czosnek  i smażymy na złoty kolor. Solimy i mieszamy. Za pomocą blender miksujemy cebulę na puree. Do niego dodajemy śmietanę,curry,sól i paprykę. Natkę siekamy i dodajemy do sosu. Następnie wlewamy 2 szklanki bulionu lub wody.Usmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy sosem i dusimy jeszcze ok. 15 min od czasu do czasu mieszając.Danie jest gotowe.

Kurczak duszony w sosie pomidorowym.

▶ 1 kurczak,

▶ 2 – 3 łyżki pasty pomidorowej,

▶ 3 – 4 ząbki czosnku,

▶ 1 cebula,

▶ pieprz, sól

▶ olej,

▶ 400 ml wrzątku

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy  na  kawałki. Rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy kurczaka z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek siekamy i wszystko razem smażymy.Dodajemy pastę pomidorową i mieszamy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Możemy również dodać swoje ulubione przyprawy. Wszystko zalewamy wrzącą wodą. Dusimy  na małym ogniu przez 5 min. Powstałym sosem zalewamy kurczaka i na bardzo maleńkim ogniu dusimy jeszcze przez 15 – 20 min.

Kurze żołądki w śmietanie.

▶ 600 g kurzych żołądków,

▶ 1 cebula,

▶ 0,5 szklanki śmietany,

▶ sól i pieprz do smaku

▶ 0,5 szklanki bulionu,

▶ olej do smażenia

Przygotowanie:

Żołądki czyścimy i myjemy. Zalewamy zimną wodą i gotujemy pod pokrywką do miękkości ok 1 godz.Cebulę siekamy. Rozgrzewamy na patelni ogień i podsmażamy ugotowane żołądki. Dodajemy cebulę i smażymy wszystko razem na złoty kolor. Solimy i pieprzymy.Dodajemy bulion i mieszamy,dodajemy stopniowo śmietanę i ponownie mieszamy. Gotujemy jeszcze 10 min na małym ogniu. Gotowe danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Pierś z kurczaka z pieczarkami.

▶ 400 g piersi z kurczaka,

▶ 400 g krótkiego makaronu,

▶ 300 g pieczarek,

▶ 200 g śmietany,

▶ 1 cebula,

▶ 100 g twardego sera,

▶ sól i pieprz

▶ olej.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Cebulę podsmażamy na gorącym oleju na złoty kolor, dodajemy pieczarki i dusimy wszystko razem ok. 5 min. Mięso myjemy,osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem jeszcze przez 7 min od czasu do czasu mieszając.Makaron odcedzamy. Pieczarki solimy i pieprzymy. Mieszamy i dusimy wszystko na bardzo małym ogniu przez 20 min.Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Zagotowujemy (1 min). Ponownie doprawiamy do smaku, mieszamy z ugotowanym makaronem. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Kurczak po bawarsku.

▶ 1 kurczak  (może być np. tylko pierś lub udka),

▶ 3 bakłażany,

▶ 2 papryki,

▶ 1 cebula,

▶ 1 szklanka, białego, wytrawnego wina ( można dać 2 – 3 szklanki, mięso staje się bardziej aromatyczne)

▶ 500 g śmietany,

▶ 1 – 2 ząbki czosnku,

▶ olej.

Przygotowanie:

Kurczaka podsmażamy z obu stron do lekkiego zarumienienia.Do podsmażonego dodajemy warzywa:paprykę pokrojoną w paseczki,cebulę i bakłażany pokrojone w półkola. Solimy i zalewamy połową wina.Wszystko razem dusimy na średnim ogniu przez 30 min.Po tym czasie dodajemy stopniowo śmietanę i resztę wina.Doprawiamy do smaku solą i dusimy jeszcze 40 min.Na końcu dodajemy czosnek i zagotowujemy. Danie gotowe.

Gulasz z kurczaka.

▶ 400 g piersi z kurczaka,

▶ 1 cebula,

▶ 3 ząbki czosnku,

▶ 2 łyżki śmietany,

▶ sól i pieprz,

▶ olej.

Przygotowanie.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Wrzucamy do garnka ( możemy podsmażyć na rumiano – niekoniecznie). Solimy, pieprzymy i zalewamy wodą tak, aby z lekka przykryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną cebulę i roztarty czosnek. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu ok 30 min.

 

 

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s