Naleśnikowe „muffiny”


muffin

Składniki:

▶ 60 ml mleka,

▶ 1 jajko,

▶ 1 żółtko,

▶ 1/2 szklanki mąki,

▶ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

▶ 100 g pieczarek,

▶ 1 cebula,

▶ 100 ml śmietany,

▶ szczypta gałki muszkatołowej,

▶ 1/2 łyżeczki soli do ciasta naleśnikowego + 1/2 do farszu,(można mniej lub więcej),

▶ pieprz

▶ 1 łyżeczka cukru,

▶ koperek,

▶ olej

Przygotowanie:

Pieczarki czyścimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy, dodajemy do pieczarek i dusimy razem na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodajemy mąkę i chwilę smażymy.Zalewamy śmietaną, solimy, pieprzymy i wszystko razem mieszamy.Dodajemy gałkę, mieszamy i smażymy do tej pory, aż powstały sos całkowicie wyparuje. Studzimy a następne dodajemy ugotowaną wcześniej,drobno pokrojoną pierś kurczaka oraz koperek. Odstawiamy a w międzyczasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Do mąki z proszkiem dodajemy sól i dobrze mieszamy. Żółtko i jajko ubijamy,dodajemy mleko i cukier. Ubijamy i cienką strużką wlewamy do mąki.Ponownie ubijamy. Foremkę do muffin natłuszczamy, wlewamy po 1,5 łyżki ciasta, wierzch wykładamy po 1 łyżce farszu a następnie znów po niepełnej łyżce ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok 15 – 20 min.na złoto-brązowy kolor.Po upieczeniu pozostawiamy muffiny ok. 5 min w formie.

Takie”muffiny” można przygotować ze swoim ulubionym farszem lub na słodko.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s