Ciasteczka z dżemem


5

Składniki:

▶ 400 g mąki,

▶ 50 g mielonych migdałów,

▶ 100 g cukru,

▶ 200 g masła,

▶ 3 żółtka,

▶ szczypta soli,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 2 – 3 łyżki wody,

▶ dżem malinowy lub inny

▶ Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mikserem  ubijamy miękkie masło z cukrem.Do masy maślanej dodajemy lekko ubite żółtka z cukrem waniliowym. Wszystko razem ubijamy. Jak tylko masa stanie się jednolita dodajemy mielone migdały i mąkę ze szczyptą soli. Mieszamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy 2 – 3 łyżki wody. Z otrzymanego ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na 2 – 3 części, zawijamy w folię i wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki.W międzyczasie przygotowujemy blachę. Wyściełamy ją papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i na powierzchni posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm.Wykrawamy foremką ciasteczka dowolnego kształtu. W połowie ciasteczek wykrawamy w środku otwór. Ciasteczka przekładamy na blachę i pieczemy ok. 10 min.Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika i może być krótszy lub dłuższy.Ostrożnie wyjmujemy, pozostawiamy na parę minut do ostygnięcia. Na ciasteczko bez dziurki nakładamy dżem, a następnie przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Lekko dociskamy. i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Advertisements

3 myśli nt. „Ciasteczka z dżemem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s