Marmurkowe muffiny


muffinka

Składniki:

▶ 300 g mąki,

▶ 2 jajka,

▶ 150 g cukru,

▶ 80 – 100 ml oleju,

▶ 15 g proszku do pieczenia,

▶ 230 ml mleka,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 łyżka kakao,

▶ szczypta soli,

▶ cukier puder

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Cały czas ubijając dolewamy olej a następnie mleko.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.Odkładamy na bok 1/3 ciasta i mieszamy z kakao.Foremeczki natłuszczamy(papierowych nie natłuszczamy). Do każdej wykładamy 1 łyżkę jasnego ciasta, na wierzch trochę ciasta z kakao (ciasto musi zajmować 2/# części foremki) .Wykałaczką na wierzchu robimy parę chaotycznych wzorów. Rozgrzewamy piekarnik do 180° – 190°C i pieczemy ok.30 min.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s