Sernik na piaskowym spodzie


sernik-x

Składniki na ciasto:

▶ 250 g mąki,

▶ 125 g masła,

▶ szczypta soli,

▶ łyżka cukru,

▶ 1 żółtko,

▶ 2 łyżki wody

Nadzienie:

▶ 750 g twarogu,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 4 łyżki oleju,

▶ 300 g cukru,

▶ 3 żółtka,

▶ 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,

▶ 4 białka

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy żółtko, cukier, sól,masło i wodę. Wyrabiamy ciasto.Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie przecieramy twaróg przez sitko, dodajemy 3 żółtka,wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Na końcu dodajemy olej. Ubijamy białka na sztywną masę.Delikatnie dodajemy do masy twarogowej.Formę do ciasta natłuszczamy, ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wkładamy je na dno i trochę na boki formy. Na wierzch wykładamy równomiernie masę twarogową.Pieczemy w rozgrzanym do 190°- 200°C ok. godziny.Dekorujemy wg własnego uznania np. cukrem pudrem.

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s