Parę przepisów na ciasteczka cz.I


ciasecz-mm

Przepis I:

Składniki:

▶ 200 g mąki,

▶ 150 g cukru,

▶ 150 g masła,

▶ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

▶ szczypta soli,

Polewa:

▶ 250 g cukru pudru,

▶ 2 łyżki kakao,

▶ 1 białko,

▶ dowolna posypka

Przygotowanie:

Schłodzone masło dzielimy na 2 części. Jedną część rozpuszczamy (nie gotujemy), drugą rozcieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wlewamy przestudzone masło i dokładnie mieszamy.Dodajemy sól,proszek,jajko i chwilę ubijamy mikserem.Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok.40 min.Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 mm (powierzchnię stołu za każdym razem posypujemy mąką). Ciastka wykrawamy dowolną foremką, układamy na blasze lekko nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku na złoty kolor.W międzyczasie przygotowujemy polewę. Białko ubijamy z cukrem pudrem i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Dekorujemy ciasteczka najpierw białą a potem ciemną polewą.

To jest podstawowy przepis na ciasteczka.Do ciasta również doskonale będą się nadawać: wanilia,orzechy czy cynamon.

Przepis II: Ciasteczka śmietankowo-miodowe

Składniki:

▶ 600 g

▶ 350 g tłustej śmietany,

▶ 150 g cukru,

▶ 100 g masła,

▶ 2 łyżki gęstego miodu

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, dodajemy miód i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Wsypujemy cukier i znów dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka.Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok 12 min. Dekorujemy wg. własnego uznania.

Przepis III: Ciasteczka imbirowe.

Składniki:

▶ 500 g mąki,

▶ 200 g masła,

▶ 150 g cukru,

▶ 3 jajka,

▶ po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukru waniliowego,

▶ 1 łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie:

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy imbir i jajka. Dokładnie mieszamy.Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka.Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok 12 – 15 min.Dekorujemy dowolną polewą.

Przepis IV: Świąteczne ciasteczka

Składniki:

▶ 2 szklanki mąki,

▶ 180 g brązowego cukru,

▶ 100 ml śmietany,

▶ 1 jajko,

▶ 3 łyżki kakao,

▶ 3 łyżki miodu,

▶ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

▶ po 1/4 – 1/2 łyżeczki kardamonu,mielonych goździków, cynamonu,gałki muszkatołowej, mielonego imbiru

▶ gorzka czekolada,

▶ dowolna posypka

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na małe kawałki masło,cukier, miód,jajko i przyprawy.Zagniatamy jednolite ciasto,owijamy w folię i na ok.15 min wkładamy do zamrażalnika.Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 mm i wykrawamy za pomocą foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180°C – 200°C piekarniku ok. 8 min.Ciasteczka nie powinny się zarumienić, ponieważ będą suche.Rozpuszczamy czekoladę. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy kakao i mieszamy do zagęszczenia.Upieczone ciastka dekorujemy.

ciasteczkacx

 

 

 

 

 

Advertisements

5 myśli nt. „Parę przepisów na ciasteczka cz.I

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s