Parę przepisów na ciasteczka cz II


ciast-cc

 

Przepis I: Czekoladowe gwiazdki.

Składniki:

▶ 200 g mąki,

▶ 30 g kakao,

▶ 100 g cukru,

▶ 150 g margaryny lub masła

▶ szczypta soli,

▶ 1 białko,

▶ 1 – 2 łyżki mleka

▶ 200 g polewy czekoladowej ciemnej,

▶ 100 g białej czekoladowej polewy

Przygotowanie:

Mąkę, kakao,masło,cukier,sól,żółtko i mleko zagniatamy na jednolitą masę.Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Blachę natłuszczamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy różnej wielkości gwiazdki.Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku ok 10 – 12 min.Polewę roztapiamy,ochładzamy i ponownie nagrzewamy. Moczymy w niej gwiazdki i pozostawiamy do zastygnięcia.Białą polewę roztapiamy,wlewamy do woreczka foliowego z odciętym rożkiem i przyozdabiamy ciasteczka(wzór wg. uznania)

Gwiazdki będą wyglądać idealnie kiedy całkowicie zanurzymy je w czekoladowej polewie. Najlepiej zrobić to przy użyciu widelca.

Przepis II: Cytrynowe serduszka.

Składniki:

▶ 250 g mąki,

▶ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

▶ 100 g cukru,

▶ szczypta soli,

▶ 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,

▶ 1 łyżka soku z cytryny,

▶ 125 g margaryny lub masła,

▶ 2 żółtka,

Lukier:

▶ 150 g cukru pudru,

▶ 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

▶ 1 – 2 łyżki  soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę,proszek do pieczenia,cukier,sól,startą skórkę z cytryny,masło i żółtka zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę,zawijamy w folię i na 30 min wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy serduszka. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok.10 min.Nie powinny być za ciemne.Zdejmujemy z blachy i studzimy. Cukier puder,skórkę cytrynową i sok z cytryny i mieszamy. Smarujemy ciasteczka i czekamy aż lukier zastygnie.

Przepis III: Kokosanki

Składniki:

125 g wiórków kokosowych,

▶ 4 białka,

szczypta soli,

125 g cukru,

75 g mielonych migdałów

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe lekko zarumieniamy na patelni,wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Bardzo powoli wsypujemy cukier. Wiórki mieszamy z mielonymi migdałami i dodajemy do ubitych białek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą 2 łyżeczek nakładamy na blachę niewielkie kupki masy i pieczemy w rozgrzanym wcześniej do 130°C piekarniku ca. 30 min.

Jeżeli ktoś lubi,kokosanki możemy zabarwić na żółto za pomocą szafranu lub kurkumy,można też dodać kakao lub kawy rozpuszczalnej.

Przepis IV -Spekulatius

spekulatius

Składniki:

▶ 150 g masła,

125 g białego lub brązowego cukru,

1 jajko,

▶ 1 łyżeczka cynamonu,

szczypta mielonych goździków i kardamonu,

1 łyżeczka startej skórki z cytryny,

60 g mielonych migdałów,

250 g mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Masło,cukier i jajko ubijamy na pianę.Dodajemy przyprawy i migdały.Mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Blachę wykładamy papierem.Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm. Do ciastek tych będą potrzebne drewniane foremki z wzorkami. Foremkę taką obsypujemy lekko mąką i mocno przyciskamy do ciasta tak, aby pozostał wzór. Figurkę delikatnie wycinamy ostrym nożem i kładziemy na blachę. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C – 225°C ok 15 min.

Jeżeli nie mamy takich foremek, możemy wycinać takimi jakimi dysponujemy.

Przepis V – Zwykłe ciasteczka

Składniki:

▶ 350 g masła,

150 g cukru,

szczypta soli,

1 cukier waniliowy,

500 g mąki,

1 żółtko,

5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Masło,cukier,sól  i cukier ucieramy na pianę. Dodajemy mąkę i zagniatamy. Z ciasta formujemy 4 cm grube wałki, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Wyjmujemy i kroimy na 4 mm plasterki, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy w rozgrzanym do ok. 200°C piekarniku. Ciasteczka lekko ochładzamy. Żółtko ubijamy widelcem, moczymy każde ciastko a następnie obtaczamy w cukrze i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przepis VI – Pomarańczowe ciasteczka

Składniki:

125 g masła,

75 g cukru,

2 żółtka,

2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej,

1 łyżka soku pomarańczowego,

szczypta soli,

250 g mąki,

szczypta proszku do pieczenia,

Glazura:

100 g cukru pudru,

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej,

1 – 2 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Masło, cukier i żółtko ucieramy na pianę. Dodajemy sól,skórkę i sok z pomarańczy.Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę,zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Blachę natłuszczamy. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm,wycinamy ciasteczka i układamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku ok 12 min. Cukier puder mieszamy ze skórką i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Glazurą smarujemy jeszcze ciepłe ciasteczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

 

Reklamy

3 myśli nt. „Parę przepisów na ciasteczka cz II

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s