Zapiekanka ziemniaczana z bekonem


zapiekanka

Składniki:

▶ 1 kg ziemniaków,

▶ 1 cebula,

▶ 250 g wędzonego boczku,

▶ 250 ml mleka,

▶ 150 ml wody,

▶ 200 g śmietany,

▶ 200 g twardego sera,

▶ olej,

▶ sól,pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Formę do zapiekania natłuszczamy. Wykładamy warstwę ziemniaków, następną warstwą jest boczek z cebulą . Solimy, pieprzymy. Wykładamy ponownie ziemniaki i ponownie boczek. Postępujemy tak, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą muszą być ziemniaki.Mleko mieszamy z wodą, wylewamy na ziemniaki i pieczemy w rozgrzanym do 180° C piekarniku ok 45 min. Ziemniaki przed pieczeniem przykrywamy aluminiową folią. W międzyczasie ścieramy ser i mieszamy ze śmietaną. Wyjmujemy zapiekankę, zdejmujemy folię i równomiernie rozkładamy masę serową.Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 15 – 20 min.

Zapisz

Reklamy

3 myśli nt. „Zapiekanka ziemniaczana z bekonem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s