Żeberka z pieczarkami


img_0008

Składniki:

▶ 800 g – 1 kg żeberek

▶ 2 – 3 cebule,

▶ sól,pieprz,

▶ 2 – 3 ząbki czosnku lub czosnek mielony,

▶ po parę ziarenek pieprzu i jałowca,

▶ koperek świeży lub suszony,

▶ puszka pieczarek,

▶ olej do smażenia,

▶ 1/4 – /2 szklaneczki czerwonego,wytrawnego wina

▶ zagęszczacz do sosu

Przygotowanie:

Żeberka myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem z solą. Odstawiamy na 1 – 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso na rumiano. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, pieprz i jałowiec. Zalewamy wodą tak, by żeberka były lekko przykryte. Dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki i koperek. Dodajemy wino, jeszcze raz doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos. Zagotowujemy.

img_0012

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s