Puszyste racuszki


racuchy-xv

Składniki:

▶ 2 – 3 szklanki mąki,

▶ 500 ml kefiru,

▶ 1 – 2 jajka,

▶ 3 łyżki cukru,

▶ 1 łyżka cukru waniliowego,

▶ szczypta soli,

▶ 1 łyżka proszku do pieczenia,

▶ olej

Przygotowanie:

Ubijamy jajko,sól i cukier. Kefir doprowadzamy do wrzenia,ale nie gotujemy.Nie zwracajmy uwagi na to,co będzie się z nim działo. Następnie bardzo powolutku wlewamy ubite jajka i szybko mieszamy. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ciasto musi być tak gęste, aby ledwo ściekało z łyżki. Na patelnię rozgrzewamy dość dużą ilość oleju.Wykładamy łyżką i kiedy pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Najlepiej smażyć pod pokrywką, wtedy są bardziej puszyste.Smażymy na ciemnozłoty kolor. Wykładamy najlepiej od razu na serwetki, aby skapał nadmiar oleju.

 

Zapisz

Advertisements

4 myśli nt. „Puszyste racuszki

  1. W mordeczkę…mam zsiadłe mleko właśnie i jutro nie odpuszczę sobie tej przyjemności i zrobię tradycyjnie….A co? A jak…a tak! 😀

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s