Ziemniaczane kotleciki z grzybami


racuchy-kart

Składniki:

▶ 5 dużych ziemniaków,

▶ 250 g pieczarek,

▶ 1 cebula,

▶ 2 – 3 łyżki mąki,

▶ koperek (niekoniecznie)

▶ szczypta gałki muszkatołowej,

▶ sól, pieprz,

▶ bułka tarta do panierowania,

▶ olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie a następnie potłuc. Dodać posiekany koperek,sól, gałkę i mąkę. Dokładnie wymieszać. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na złoty kolor. Posolić, popieprzyć. Z ziemniaczanej masy uformować kulki, na środku zrobić wgłębienie i położyć trochę farszu. Zlepić i lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

 

Zapisz

Advertisements

3 myśli nt. „Ziemniaczane kotleciki z grzybami

  1. A z czym podajesz? Co proponujesz? Często w przepisach tego mi brakuje, propozycji podania, przynajmniej jeśli chodzi o tego typu dania. Nie do końca mam pomysł jak to podać. Surówka? Gulasz warzywny? To i to dla głodomorów?

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s