Twarogowa zapiekanka z jabłkiem


zapiek-jablko-twarog

Składniki:

▶ 500 g twarogu,

▶ 4 jajka,

▶ 120 g kaszy manny,

▶ 2 jabłka,

▶ 150 g cukru,

▶ starta skórka z 1 cytryny,

▶ 1 łyżka soku z cytryny,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 proszek do pieczenia,

▶ szczypta soli

Przygotowanie:

Zółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Do otrzymanej masy dodajemy stopniowo twaróg, sok z cytryny, proszek do pieczenia i sól.Jabłka kroimy na cienkie półplasterki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej.Formę do zapiekania natłuszczamy, i posypujemy kaszą manną. Wykładamy masę twarogową a na niej układamy pokrojone jabłka.Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 35 – 400 min na złotobrązowy kolor.

 

 

Advertisements

3 myśli nt. „Twarogowa zapiekanka z jabłkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s