Czekoladowe ciasto z czerwonym winem


various-food4

Składniki:

▶ 150 g mąki,

▶ 15 g proszku do pieczenia,

▶ 160 g cukru,

▶ 120 ml czerwonego, wytrawnego wina,

▶ 200 g masła o pokojowej temperaturze,

▶ 70 g kakao,

▶ 4 jajka

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.Do garnuszka wkładamy masło, wsypujemy cukier,kakao i wino.Wstawiamy na mały ogień i cały czas mieszając czekamy,aż masło całkowicie się rozpuści.Następnie z otrzymanej polewy odlewamy 120 – 150 ml   i odstawiamy na bok. Do pozostałej części dodajemy stopniowo resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie. Przelewamy je do natłuszczonej i posypanej mąką formy (23 cm). Pieczemy ok. 30 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Upieczone pozostawiamy  w formie na 20 min. Po tym czasie powierzchnię ciasta lekko nakłuwamy wykałaczką i jeszcze ciepłe polewamy polewą. Ciasto niekoniecznie musi być wyjęte z formy. Polewą można polać pozostawiając ciasto w formie.

Ciaso te jest przygotowane na wzór murzynka, z tą różnicą, że do polewy zamiast wody czy mleka dodajemy czerwone,wytrawne wino.

 

Zapisz

Reklamy

7 myśli nt. „Czekoladowe ciasto z czerwonym winem

  1. murzynek to ciasto mojego dzieciństwa, teraz nie mogę mąki więc mniej się napawam niektórymi smakami… ale ślinka cieknie, a polewa kusząca jak dojrzała kobieta ;))) pozdrawiam serdecznie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s