Czekoladowe muffiny


muf

Składniki:

▶ 125 g mąki,

▶ ciemna czekolada(70 %) 50 g do ciasta, 200 g  na polewę,

▶ 75 ml mleka,

▶ 50 g mąki kukurydzianej,

▶ 125 g masła,

▶ 20 g kakao,

▶ 1/2 paczki proszku do pieczenia,

▶ 2 jajka,

▶ dowolna konfitura,

▶ 125 g cukru

Przygotowanie:

Mleko doprowadzamy  do wrzenia, wrzucamy do niego 50 g czekolady pokrojonej na niewielkie kawałki,rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, proszek do pieczenia,kakao i mąkę kukurydzianą(25 g) mieszamy razem.Miękkie masło ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka i resztę mąki kukurydzianej. Do maślanej masy stopniowo dodajemy  czekoladowe mleko i suche składniki. Mieszamy na gładką masę. Następnie wypełniamy ciastem foremki do wysokości 3/4. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 30 min. Wyjmujemy z foremek i czekamy, aż całkowicie ostygną. Po ostygnięciu bardzo delikatnie odcinamy czubki muffinek,nakładamy dżem, przykrywamy odciętą częścią. Roztapiamy 200 g czekolady, najlepiej w kąpieli wodnej, i smarujemy wierzch. Można posypać kakao.

Zapisz

Zapisz

Advertisements

25 myśli nt. „Czekoladowe muffiny

  1. I used to live in apartments Miami, Florida, USA with many Czech people. I tried to make the strudel like they do but never had the same good taste. I think my error was using butter but they use duck grease. Makes a big difference. Thanks for visiting my blog.

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s