♨ Naleśniki z ryżem i kurzymi żołądkami


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

▶ 160 g mąki,

▶ 500 ml mleka,

▶ 2 jajka,

▶ szczypta soli,

▶ odrobina sody,

▶ 1 niepełna łyżeczka cukru,

▶ masło lub olej słonecznikowy do smażenia

Farsz:

▶ 400 g kurzych żołądków,

▶ 1,5 szklanki ryżu,

▶ 2 cebule,

▶ 3 łyżki oleju słonecznikowego,

▶ pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Żołądki moczymy 10 min w zimnej wodzie,płuczemy, odcinamy błonki i jeszcze raz myjemy.Przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na patelni, aż do zarumienienia.Ryż płuczemy i gotujemy do miękkości.Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju.

Do miski wbijamy jajka, dolewamy połowę mleka,dodajemy sól i cukier.Lekko ubijamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Nie powinno być żadnych grudek.Dolewamy stopniowo resztę mleka i wlewamy 2 łyżki oleju.( kiedy dodajemy do ciasta olej, praktycznie nie smażymy już na tłuszczu. Olej rozgrzewamy tylko przed wypiekiem pierwszego naleśnika.)Ponownie dokładnie mieszamy. Smażymy.

Żołądki, cebulę i ryż doprawiamy do smaku i mielimy w maszynce do mięsa. Na każdy naleśnik nakładamy 1 – 2 łyżki farszu i zwijamy w kopertę. Gotowe wykładamy na patelnie i smażymy do zrumienienia.

Naleśniki podajemy ze śmietaną lub ulubionym sosem.

 

 

 

Reklamy

1 komentarz do “♨ Naleśniki z ryżem i kurzymi żołądkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s