♨ Zupa szparagowa – kilka przepisów


Sezon na szparagi w pełni. Chciałabym przedstawić parę przepisów na zupę szparagową.Wcześniej jednak wspomnę,że warzywo to jest nie tylko smaczne,ale również bardzo zdrowe.Zarówno szparagi białe,zielone jak i fioletowe zawierają witaminy C, E i beta-karoten.Po za tym zawierają wapń,fosfor i potas. Asparagina zawarta w szparagach poprawia pracę nerek.Osoby,które odchudzają się mogą spożywać je bezkarnie,gdyż są one bardzo niskokaloryczne.

Przepis I:

Składniki:

▶ 500 g szparagów,(niektórzy wykorzystują do zupy tylko obierki)

▶ 0,5 łyżeczki soli,

▶ 0,5 łyżeczki cukru,

▶ 1 łyżeczka soku z cytryny,

▶ 10 – 15 g masła,

▶ sól,pieprz do smaku

▶ cienki makaron lub jak kto woli ziemniaki

Przygotowanie:

Szparagi myjemy,obieramy, wkładamy do garnka z dodatkiem soli,cukru,masła i soku z cytryny.Wkładamy szparagi i gotujemy ok 30 min na małym ogniu. Po tym czasie szparagi wyjmujemy. Połowę z nich kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do zupy. Doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. Makaron gotuje osobno i dodaje następnie do zupy.

Przepis II:

Składniki:

▶ 500 g zielonych szparagów,

▶ 800 ml wody

▶ warzywna kostka rosołowa,

▶ sól,pieprz i odrobina cukru,

▶ 2 łyżki soku z cytryny

▶ 250 g mascarpone,

▶ natka pietruszki

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki.Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie, wkładamy szparagi ok. 10- 15 min. Wyjmujemy. Powstały rosół mieszamy dokładnie z mascarpone i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny. Szparagi wkładamy z powrotem do zupy i ponownie zagotowujemy. Posypujemy natką pietruszki.

Przepis III:

Składniki:

▶ 300 g fileta z łososia,

▶ sok z cytryny,

▶ 300 g ugotowanych,zielonych szparagów,

▶ 250 g wywaru z warzyw lub kostka rosołowa,

▶ 1 strączek chilli,

▶ 100 ml białego wina,

▶ 800 ml mleka kokosowego,

▶ sól,pieprz,cukier do smaku

Przygotowanie:

Filet kroimy w kostkę.Skrapiamy sokiem z cytryny,solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.Szparagi myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy ok 10 min.w wywarze z warzyw.Chilli kroimy w bardzo cieniutkie paseczki i dodajemy do zupy. Następnie wlewamy wino i mleko kokosowe.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i cukrem. Wrzucamy pokrojonego łososia.Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu ok. 10 min.do naciągnięcia..

Przepis IV:

Składniki:

▶ 500 g szparagów,

▶ 3 szalotki,

▶ 100 g masła,

▶ 2 łyżki mąki,

▶ 1/2 l mleka,

▶ sól,

▶ 2 szczypty cukru,

▶ 3 żółtka,

▶ 1/2 cytryny,

▶ 1 śmietana,

▶ pieprz,gałka muszkatołowa,

▶ 100 g szyki gotowanej,

▶ 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

▶ posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

Szparagi obieramy i kroimy na kawałki.Szalotkę drobno kroimy.Podsmażamy wszystko na maśle, podsypując 2 łyżkami mąki.Następnie wlewamy 3/4l zimnej wody i mleko.Powstały sos doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i pozostawiamy na małym ogniu ok. 15 min.Żółtko,sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, odrobinę sosu i 1/3 szparagów miksujemy.Dodajemy do zupy i podgrzewamy, ale nie gotujemy.Ponownie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodajemy pokrojoną w paski szynkę. Ponownie podgrzewamy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s