8 produktów dających niewiarygodną energię


Jak wiemy, prawidłowe odżywianie jest gwarancją naszego zdrowia. Spożywając codziennie produkty bogate w witaminy i mikroelementy czujemy się o wiele lepiej. Jesteśmy pełni energii i świetnie wyglądamy.

Poniżej 8 produktów, które zagwarantują nam zdrowie i  wigor. Wprawdzie posiadają niewiele kalorii,ale mają wiele innych przydatnych substancji.

Sproszkowany korzeń maca.

Ponieważ korzeń maca jest jeszcze mało u nas popularny postaram się przybliżyć jego właściwości. Peruwiańska maca to roślina przypominająca rzepę. Uprawiany jest już od czasów starożytnych. Już Inkowie stosowali go w swych rytuałach. Mieszkańcy zauważyli, że dodając go do paszy, zwierzęta są zdrowsze i mają więcej siły. Zaczęli używać go sami.

Maca szybko się psuje,dlatego najczęściej przechowywany jest w sproszkowanej postaci.Jego właściwości lecznicze wynikają ze składu chemicznego. Zawiera on bowiem:

  1. Amidy kwasów tłuszczowych,
  2. alkaloidy,
  3. aminokwasy,
  4. witaminy  z grupy B,E,C,
  5. minerały: żelazo,wapń,magnez,jod,cynk

Złożone działanie wszystkich powyższych substancji powoduje potężny efekt stymulujący organizm. Wzmacnia go i odmładza.Wzmaga procesy metaboliczne,poprawia kondycję włosów,paznokci i skóry. U mężczyzn poprawia potencję,zwiększając przy tym produkcję plemników. U kobiet zaleca się stosować w  czasie trudnych dni,gdyż zmniejsza ból. Ponadto poprawia pracę jelit, ma dobry wpływ na układ krwionośny, tarczycę.Pomaga w leczeniu depresji.

Jak przyjmować?

Proszek maca jest stosowany doustnie początkowo w małych dawkach do 5 g dziennie, następnie dawka wzrasta do 3 łyżeczek(do 15 g).

Przyjmuje się w postaci czystej, z napojem czy też dodany do jedzenia.Podstawowym warunkiem jest to, aby napój czy pokarm nie przekroczyły temperatury 45°C, w przeciwnym razie straci swe właściwości.

Przeciwwskazania:

  1. indywidualna nietolerancja,
  2. ciąża,
  3. okres laktacji,
  4. choroby żołądkowo-jelitowe,
  5. alergia,
  6. maca można podawać powyżej 16 r.ż

Działanie uboczne:

  1. ból głowy,
  2. nudności,
  3. wymioty,
  4. zwiększone pocenie,
  5. zwiększone tętno,
  6. słabość,
  7. bóle brzucha,
  8. depresja

Jeżeli pojawią się powyższe objawy należy przerwać przyjmowanie leku oraz skontaktować się z lekarzem.

2 Surowe kakao

Czyste kakao to prawdziwy dar niebios. W czekoladzie kakao zawiera dużo cukru i wiele innych dodatków. Czyste kakao to przede wszystkim przeciwutleniacze,witaminy,żelazo,chrom, magnez, mangan,cynk i fosfor. Jest również potężnym źródłem tryptofanu,który zwiększa poziom endorfiny a to oznacza,że będziemy ciągle w dobrym nastroju.

3. Nasiona Chia.

Nasiona Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej i są bogatym źródłem białka i błonnika. Nasiona wystarczy zalać wodą i wypić,zastąpi to pełnowartościowy posiłek proteinowy.

4. Kokos

Woda znajdująca się wewnątrz kokosa to napój izotoniczny. Jest on pełen elektrolitów i może być stosowany z powodzeniem nawet przy transfuzji krwi. Woda ta też zawiera mnóstwo potasu, co pomaga utrzymać równowagę potasowo-sodową w organizmie.

Miazga kokosowa zawiera kinetin, enzym który pomaga zatrzymać młodość na dłuższy czas.Tłuszcze nasycone zawarte w kokosie są niezwykle użyteczne dla naszej skóry,układu nerwowego oraz odpornościowego.

5. Spirulina.

To niebiesko – zielony glon bogaty w chlorofil i przeciwutleniacze. Pomaga zmniejszyć wagę, reguluje więc pracę układu trawiennego. Zawiera sporo żelaza dlatego polecany jest w leczeniu anemii.

Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, jak każdy lek posiada również działanie uboczne np:zwiększone pragnienie,zaparcia czy bóle brzucha. Przy przyjmowaniu należy trzymać się ściśle określonej dawki.

6. Jagody Goji.

Jagody te należą do najbardziej odżywczych jagód na naszej planecie.Zawierają aminokwas. Spożywając je regularnie możemy zapomnieć o niskiej odporności oraz słabym wzroku.

7. Nasiona i oleje.

Nasiona i oleje zawierają aminokwasy i są bogate w minerały tj. fosfor,potas,magnez,wapń,żelazo oraz kwasy omega-3.

8.Len

Niesamowita roślina. Jej nasiona czy też olej zawierają mnóstwo użytecznych składników niezbędnych dla naszego organizmu.Osoby jedzące nasiona lnu nie mają problemów ze skóra a także dzięki jego działaniu przeciwzapalnemu unikają infekcji.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s