Śliwka w czekoladzie na zimę


Składniki:

▶ 2 kg śliwek bez pestek,

▶ 2 kg cukru,

▶ 100 – 120 g kakao np Nesquik,

▶ 1 masło,

▶ 2 opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie:

Śliwki mielimy w maszynce do mięsa.Wstawiamy na mały ogień i dodajemy cukier.Zagotowujemy cały czasy mieszając.Gotujemy jeszcze 20 min w dalszym ciągu mieszając. Następnie dodajemy kakao i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy by nie było żadnych grudek.Dodajemy pokrojone masło i ponownie dokładnie mieszamy.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok.30 min na średnim ogniu nie zapominając o  mieszaniu.Gorący dżem rozkładamy do słoików.Mocno zakręcamy i odwracamy do góry nogami.Pozostawiamy do ostygnięcia.

Reklamy

4 komentarze do “Śliwka w czekoladzie na zimę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s