Stary przepis na ogórki marynowane


Ogórki myjemy i moczymy w wodzie ok 2- 3 godzin.W międzyczasie przygotowujemy słoiki 1 – 1-5 l. Na dno każdego słoika wkładamy po 1 listku laurowym,po parę ziarenek czarnego pieprzu, można dodać po 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego,po 2 ząbki czosnku (obrane i przepołowione),2 – 3 gałązki koperku,1 liść lub niewielki kawałek chrzanu,3 liście czarnej porzeczki,3 listki wiśni. Kiedy mamy już wszystko gotowe wkładamy ogórki. Następnie przygotowujemy zalewę. Na 1 l wody bierzemy 3 – 4 łyżki cukru,1 łyżkę soli i ok 10 – 15 łyżek octu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą,zagotowujemy i wrzącą zalewą zalewamy ogórki.Słoiki zakręcamy i odstawiamy.

Każdy może wypracować swój własny przepis na zalewę. Może być mniej lub więcej ostrzejsza. Możemy również  dodać po maleńkim kawałeczku papryczki chili.

 

 

Reklamy

2 komentarze do “Stary przepis na ogórki marynowane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s