Chilli con carne


Składniki:

▶ 250 g czerwonej fasoli z puszki,

▶ 500 g mielonego mięsa

▶ 2 – 3 czerwone papryczki chili drobno pokrojone,

▶ 1 cebula pokrojona w kostkę,

▶ 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

▶ 2 ząbki czosnku,

▶ 2 puszki pomidorów bez skóry,

▶ 2 szklanki rosołu z kostki,

▶ 100 g kukurydzy z puszki

▶ 2 liście laurowe,

▶ bazylia,sól,pieprz,pieprz cayenne

Przygotowanie:

Mięso razem z cebulą i czosnkiem podsmażamy na oleju lub oliwie. Następnie dodajemy chili,paprykę, koncentrat pomidorowy i cayenne. Zalewamy gotowym rosołem, dodajemy liście laurowe i pomidory z puszki (razem z sokiem). Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę (odcedzone z zalewy) i gotujemy jeszcze 5 min.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy bazylią. Konsystencja dania powinna być gęsta.

Podajemy z ryżem lub po prostu z chlebem.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s