Faworki


Składniki:

▶ 400 g mąki,

▶ 5 żółtek,

▶ 1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

▶ 1 – 2 jajka,

▶ szczypta soli,

▶ 6 – 8 łyżek gęstej śmietany,

▶ 1 łyżka octu,spirytusu lub wódki.

▶ cukier puder do posypania

▶ 2 – 3 l oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubijamy na pianę żółtka i jajko z odrobiną cukru pudru. Masę dodajemy do mąki. Na końcu dodajemy śmietanę i spirytus. Wyrabiamy ciasto. (Możemy także zmiksować) Ciasto powinno być pozbawione grudek.Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy na 1 godzinę na bok. Następnie ciasto ugniatamy przez parę minut. Rozwałkowujemy na placek, składamy na pół, znowu rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy jeszcze 2 razy. Możemy również tłuc ciasto wałkiem.Ciasto dzielimy na 3 – 4 części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy na jak najcieńsze płaty. Nożem tniemy paski (7 – 10 cm). Na środku każdego robimy nacięcie. Jeden koniec ciasta przekładamy przez powstały otwór.Olej rozgrzewamy w szerokim garnku do 180˚C. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

Reklamy

2 komentarze do “Faworki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s