Naleśniki po węgiersku


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

▶ 1 szklanka mąki,

▶ 1 – 2 jajka,

▶ 1 szklanka mleka,

▶ 1 szklanka wody gazowanej,

▶ szczypta proszku do pieczenia,

▶ szczypta soli,

▶ masło do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka,sól,proszek do pieczenia, wodę i mleko. Wszystko miksujemy tak długo by nie było grudek. Naleśniki smażymy na odrobinie masła, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

Nadzienie:

▶ 200 g mielonych orzechów,

▶ 100 g rodzynek,

▶ 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,

▶ 1/2 łyżeczki cynamonu,

▶ 1 łyżka rumu lub koniaku,

▶ 20 dag cukru pudru,

▶ 1/2 szklanki śmietany 30%

Śmietanę łączymy z rumem i podgrzewamy. Dodajemy wcześniej namoczone i dobrze odcedzone rodzynki,zmielone orzechy, skórkę pomarańczową, cynamon i cukier puder. Gotujemy na małym ogniu ok 5 min. Nadzienie nakładamy na naleśniki i rolujemy.

Sos czekoladowy:

▶ 200 g gorzkiej czekolady,

▶ 3 łyżki kakao,

▶ 30- 40 g masła,

▶ cukier puder wg uznania

▶ 100 ml śmietanki

Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w rondelku. Dodajemy stopniowo roztopione kakao,masło i śmietankę. Mieszamy. Dodajemy cukier puder i chwilę pozostawiamy na ogniu (mieszamy cały czas). Nadziane naleśniki polewamy gorącym sosem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s